Nieuws

engage before they disengage

engage before they disengage

Een mooie Engelse uitspraak voor de succesvolle onboarding van nieuwe medewerkers: “Engage before they disengage” Een vertaling zou zijn: verbind voordat zij ontbinden. En daarmee de nieuwkomers minder gemotiveerd raken of vertrekken.  

In Nederland is bevlogenheid een populaire term binnen HRM. Bevlogenheid staat voor energieke, betrokken, intrinsiek gemotiveerde, competente medewerkers met hart voor de zaak. Fijn om ze te hebben gezien hun prestaties. Maar ook risicovol. Want de tegenpool van bevlogenheid is uitputting, distantie en opgebrand raken. Dat maakt een individu kwetsbaar met het gevaar op het overvragen en het risico op een burn out. Nieuwe medewerkers hebben vaak een bevlogenheid bij binnenkomst, die de organisatie graag wil behouden. Maar tegelijk moet je als organisatie voorkomen dat te veel van hen wordt gevraagd. Dat gevaar ligt op de loer gezien hun wens om er bij te horen.


Daarom pleit ik voor het zoeken naar verbinding. Bij verbinding is de connectie wederkerig. Dit impliceert een dialoog waarbij individuele drijfveren en collectieve ambities worden afgestemd.


Hoe zorg je voor verbinding bij nieuwkomers? Een van de uitgangspunt is een krachtige centrale boodschap. De collectieve ambities van de organisatie en strategische voornemens zorgen voor een richting en signaal naar nieuwe medewerkers over hetgeen de organisatie van hen verwacht. Die collectieve ambities moeten echter worden vertaald naar gedrag en vaardigheden. Wat je als organisatie wilt bereiken wordt verbonden aan hetgeen je er als werknemer in kunt betekenen. Wat is echt belangrijk en wat kan een nieuwkomer daaraan doen? Zo verbind je missie aan de individuele doelstellingen en competenties van nieuwkomers. In die verbinding van het collectief met het individu zit de kracht van een goede onboarding.

 

Meer weten over onboarding? Op 24 november 2016 geef ik een gratis kennissessie bij Kenhardt in Vught. Stuur een mail naar ardienne@workwonders.nl wanneer je deze sessie bij wilt wonen.