Flexibele slagkracht door goede onboarding (in FD)

In FD van 2 juni 2014 mijn ingezonden brief over de slagkracht van flexibele medewerkers.
De Next Holland 8 kreeg in het FD de vraag wat zij zou aanpakken als zij voor een dag premier en minister van EZ zouden zijn. Er bestond geen twijfel. De arbeidsmarkt moet meer flexibel (FD 24 mei). Daar kan ik me goed in vinden. Maar dat heeft wel consequenties voor diezelfde ondernemers.

Onlangs bleek uit onderzoek van TNO en CBS dat medewerkers steeds minder zelfstandig werken. Dat is slecht nieuws. Zo hebben minder zelfstandige medewerkers meer kans op een burn-out en zijn ze minder innovatief. TNO en CBS wijten de afname van zelfstandigheid aan de toename van het aantal flexibel werkenden. Mijns inziens komt dat doordat ondernemers hun flexibele krachten structureel anders behandelen: zo worden flexwerkers in vergelijking met ‘vast’ personeel nauwelijks ingewerkt. Daardoor zijn ze minder snel succesvol.

Als de overheid contractvormen flexibiliseert moeten ondernemers alert zijn en flexwerkers met een ‘langere blijfintentie’ als volwaardige werknemers behandelen. Hen opnemen in de organisatie, uitdagend werk bieden, zorgen dat ze een netwerk opbouwen en goede feedback geven. Anders heeft de juridische contractvorm een negatieve invloed op de slagkracht van het Nederlandse bedrijfsleven.

 

Artikel flexibele slagkracht in FD (pdf)

link naar FD